Over ons

Allack

Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche

Spirtueel-directeur vzw Jonang Kalachakra Centrum België

Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche ( uitgesproken: Thoetshi Nang Pa en afgekort tot TchoesNaung) is in 1970 geboren in Tibet en ging op zijn negende naar het klooster.

Toen Rinpoche 23 was werd hij herkend als de reïncarnatie van Tselminpa Sonam Sangpo - een van de belangrijkste discipels van Kunkhyen Jonangpa Chenpo Dolpopa Sherap Gyaltsen (1292-1361) - die op zijn beurt de reïncarnatie is van Ngeton Bhakula.

Sinds 1993 verblijft Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche in India. Hij studeerde er aan het Ganden Universiteitsklooster en kreeg lessen, overdrachten en empowerments van Z.H. de Dalai Lama.

In 1998 werd Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche door Z.H. de Dalai Lama benoemd tot abt van het Jonang klooster in Shimla.

Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche is een hoge gerealiseerde en gerespecteerde Dharma-beoefenaar en leraar. Hij heeft de graad van Dorjee Lopon. Dit houdt in dat hij houder is van de Vajra van de Jonang School. Dorjee Lopon is de hoogste graad die men kan behalen in de Tantrische studies.

Z.H. de Dalai Lama beschouwt Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche als de authenieke goeroe van de Jonang School. De Jonang School omvat ongeveer 70 kloosters. De oorsprong van de Jonang School gaat terug tot aan de Boeddha, in Tibet bestaat de school sinds 1000 jaar.

Tijdens het bezoek in 2008 van Z.H. De Dalai Lama aan het Ganden klooster, meer bepaald aan Ganden Shartse Sockpa Jamyang Khangtsen, heeft  Zijne Heiligheid gezegd dat de Kalachakra deity, Pel-Due-Tchy-Khor-Lo (in het Sanskriet Kalachakra,in Engels 'Shri Kalachakra') en Rinpoche elkaars gelijke zijn.

Vele beroemde en zeer hoge lama's beschouwen Rinpoche als een guru die te vergelijken is met Marpha, Milarepa's guru.

Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche is houder van alle overdrachtslijnen van de Jonang traditie. Rinpoche geeft de levende transmissie door van 'The Wheel of Time Continuum' (Kalachakra in Sanskriet). Velen van diegenen die in de nabijheid van Rinpoche leven, transformeren zonder onderricht te krijgen. Emoties zoals angst, woede, jaloezie, enz verminderen in intensiteit.

Momenteel geeft Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche les aan het Jonang universiteitsklooster en in het Kalachakra meditiatiecentrum te Shimla, India.

In Europa en Zuid Amerika wordt Rinpoche regelmatig uitgenodigd om onderricht te geven.

Lobsang Nyima

Nawang Lobsang Choekyi Nyima

Spiritueel onder-directeur vzw Jonang Kalachakra Centrum België

Nawang Lobsang Choekyi Nyima uitgesproken als : Nawang Lobsang Thoetshi Nyima (betekenis : beheerser van de spraak, warmhartige, zon van Boeddha's leringen) en in Vlaanderen vooral bekend als "Monnik Giel". Lobsang Nyima is geboren in België op 21 februari 1998.

Vanaf zijn zesde levensjaar wenste hij monnik te worden in een Tibetaans Boeddhisitisch klooster. Met de lessen die werden gegeven op zijn Vlaamse school voelde hij totaal geen verbondenheid, maar hij was des te enthousiaster als hij lessen en retraites kon bijwonen van zijn leraren Tulku Lobsang en Dzongsar Khyentse Rinpoche.

Op vijftienjarige leeftijd kreeg hij eindelijk toestemming van Tulku Lobsang om als monnik Boeddhistische filosofie te studeren aan het het Jonang universiteitsklooster in Shimla, India.

Alles werd tot in de puntjes voorbereid; officiële instanties werden op de hoogte gesteld, visum werd aangevraag en de Tibetaanse taal werd aangeleerd. Niets stond een spoedig vertrek naar Lobsang Nyima's droom in de weg... en toch... de vader van Lobsang Nyima's beste vriend, Arvid, publiceerde een lokale krant een artikel over de keuze van Lobsang Nyima om monnik te worden. Dit trok de aandacht van de makers van het televisieprogramma Telefacts op VTM, die er vlak voor zijn vertrek een aflevering aan wijdden. Een mallemolen aan administratie en juridisch getouwtrek was het gevolg, waardoor het vertrek op de dag zelf diende uitgesteld.

Uiteindelijk vertrok Lobsang Nyima dan toch enkele weken later naar India. Op 13 november 2013.

Ondertussen had de hele zaak de aandacht van nationale en internationale media gekregen. Willens nillens verkreeg monnik Giel de status van Bekende Vlaming. Die aandacht was wel het laatste wat hij had gewild, maar aan de andere kant leverde het hem dat het voordeel op, aan iedereen die het wilde horen, te kunnen uitleggen dat het voor hem niet moeilijk was om alles achter te laten. Temeer omdat hij steevast het gevoel had om eindelijk naar "huis" te kunnen vertrekken.

In het Jonangklooster is Tulku Choekyi Nangpa, Lobsang Nyima's voornaamste leraar en mentor. Het kloosterleven is er hard en de lessen worden in het Tibetaans gegeven. Voor de monniken-studenten begint de dag om 5u00 en pas om 21u30 is er een halfuurtje vrije tijd voor het slapengaan. Enkel op zondag is er geen les. Maar mede dankzij zijn gedreven inzet en een onwrikbare motivatie voelt Lobsang Nyima er zich heel gelukkig... en thuis!

 

Thupten

Thupten Nyima

Vertaalt voor Rinpoche van het Tibetaans naar het Engels.
Studeerde de Kalachakra Six Yoga aan de Tantric University, Swe Monastery in Ngawa, Amdo, Tibet.

Lobsang Metok

Lobsang Metok

Moeder van Lobsang Nyima en organisator van het Tibetaans Boeddhisitische Jonang Kalachakra Centrum België.
Vertaalt voor Rinpoche van het Engels naar het Nederlands.