top of page

Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche

Spirtueel-directeur van het Jonang Kalachakra Centrum België v.z.w.

Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche is in 1970 geboren in Tibet en ging op zijn negende naar het klooster.

Toen Rinpoche 23 was werd hij herkend als de reïncarnatie van Tselminpa Sonam Sangpo - een van de belangrijkste discipels van Kunkhyen Jonangpa Chenpo Dolpopa Sherap Gyaltsen (1292-1361) - die op zijn beurt de reïncarnatie is van Ngeton Bhakula.

Sinds 1993 verblijft Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche in India. Hij studeerde er aan het Ganden Universiteitsklooster en kreeg lessen, overdrachten en empowerments van Z.H. de Dalai Lama.

In 1998 werd Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche door Z.H. de Dalai Lama benoemd tot abt van het Jonangklooster in Shimla.

Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche is een hoge gerealiseerde en gerespecteerde Dharma-beoefenaar en leraar. Hij heeft de graad van Dorjee Lopon. Dit houdt in dat hij houder is van de Vajra van de Jonangschool. Dorjee Lopon is de hoogste graad die men kan behalen in de tantrische studies.

 

Z.H. de Dalai Lama beschouwt Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche als de authenieke goeroe van de Jonangschool. De Jonangschool omvat ongeveer 70 kloosters. De oorsprong van de Jonangschool gaat terug tot aan Boeddha, in Tibet bestaat de school sinds 1000 jaar.

Tijdens het bezoek in 2008 van Z.H. de Dalai Lama aan het Gandenklooster, meer bepaald aan Ganden Shartse Sockpa Jamyang Khangtsen, heeft Zijne Heiligheid gezegd dat de Kalachakra deity, Pel-Due-Tchy-Khor-Lo (in het Sanskriet Kalachakra, in Engels 'Shri Kalachakra') en Rinpoche elkaars gelijke zijn.

Vele zeer hoge  en beroemde lama's beschouwen Rinpoche als een guru die te vergelijken is met Marpha, Milarepa's guru.

Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche is houder van alle overdrachtslijnen van de Jonangtraditie. Rinpoche geeft de levende transmissie door van ‘The Wheel of Time Continuum’ (Kalachakra in Sanskriet).

 

Velen van diegenen die in de nabijheid van Rinpoche leven, transformeren zonder onderricht te krijgen. Emoties zoals angst, woede, jaloezie, enz. verminderen in intensiteit.

Momenteel geeft Tulku Choekyi Nangpa Rinpoche les aan het Jonang universiteitsklooster te Shimla en in het Kalachakra meditiatiecentrum te Dharamsala, India.

Rinpoche wordt regelmatig uitgenodigd om onderricht te geven in In Europa, Zuid Amerika en Taiwan.

DSCF2239.jpg

© Geet Sharma

bottom of page