top of page

བློ་བཟང་ཉི་མ
'Lobzang Nyima'

Spiritueel onder-directeur Jonang Kalachakra Centrum België

In Vlaanderen is hij vooral bekend als 'Monnik Giel'.

 

Lobzang Nyima is geboren in België op 21 februari 1998.

Vanaf zijn zesde levensjaar wenste hij monnik te worden in een Tibetaans Boeddhistisch klooster.

Met de lessen die werden gegeven op zijn Vlaamse school voelde hij totaal geen verbondenheid, maar hij was des te enthousiaster als hij lessen en retraites kon bijwonen van zijn leraren Tulku Lobsang en Dzongsar Khyentse Rinpoche.

Op vijftienjarige leeftijd kreeg hij eindelijk toestemming van Tulku Lobsang om als monnik Boeddhistische filosofie te studeren aan het het Jonang universiteitsklooster in Shimla, India.

Alles werd tot in de puntjes voorbereid; officiële instanties werden op de hoogte gesteld, visum werd aangevraagd en de Tibetaanse taal werd aangeleerd. Niets stond een spoedig vertrek naar Lobzang Nyima's droom in de weg, en toch, de vader van Lobzang Nyima's beste vriend, Arvid, publiceerde een lokale krant een artikel over de keuze van Lobzang Nyima om monnik te worden. Dit trok de aandacht van de makers van het televisieprogramma Telefacts op VTM, die er vlak voor zijn vertrek een aflevering aan wijdden. Een mallemolen aan administratie en juridisch getouwtrek was het gevolg, waardoor het vertrek op de dag zelf diende uitgesteld.

Uiteindelijk vertrok Lobsang Nyima dan toch enkele weken later naar India. Op 13 november 2013.
Ondertussen had de hele zaak de aandacht van nationale en internationale media gekregen. Willens nillens verkreeg monnik Giel de status van Bekende Vlaming. Die aandacht was wel het laatste wat hij had gewild, maar aan de andere kant leverde het hem dat het voordeel op, aan iedereen die het wilde horen, te kunnen uitleggen dat het voor hem niet moeilijk was om alles achter te laten. Temeer omdat hij steevast het gevoel had om eindelijk naar “huis” te kunnen vertrekken.

In het Jonangklooster is Tulku Choekyi Nangpa, Lobsang Nyima's voornaamste leraar en mentor.

Het kloosterleven is er hard en de lessen worden in het Tibetaans gegeven. Voor de monniken-studenten begint de dag om 5.30. u. en eindigt pas om 21.30.  is er een halfuurtje vrije tijd voor het slapengaan. Enkel op zondag is er geen les. Maar mede dankzij zijn gedreven inzet en een onwrikbare motivatie voelt Lobzang Nyima er
zich heel gelukkig… en thuis!

Lobzang Nyima betekent: beheerser van de spraak, warmhartige, zon van Boeddha's leringen. 

giel_4_1_of_1_0.jpg

© Radio 1 VRT

bottom of page